Tych błędów nie popełniaj podczas smażenia schabowych. Wielu Polaków o tym zapomina
Kotlety schabowe to danie, które w Polsce przyrządza się bardzo często. Ich smażenie wydaje się banalne. Wystarczy przecież rozbić schab, obtoczyć go w jajku i bułce i wrzucić na tłuszcz. Wykonanie tej prostej potrawy wymaga jednak uważności na szczegóły. Są aż trzy błędy, które sprawią, że smażenie kotletów schabowych zakończy się uzyskaniem mało smacznego posiłku.
Czego unikać przy smażeniu kotletów schabowych?
Dobry kotlet schabowy charakteryzuje się chrupiącą i dobrze przylegającą panierką oraz soczystym wnętrzem. Szanse na uzyskanie smacznego mięsa znacznie wzrosną, jeśli dopilnujesz trzech rzeczy. Pierwszej z nich już na etapie zakupów, drugiej przy porcjowaniu mięsa, a trzeciej już podczas smażenia.
1. Nie wybieraj chudego mięsa
To błąd często popełniany przez niedoświadczonych kucharzy. Chcąc zdrowo jeść, decydują się oni na zrobienie kotletów z chudego kawałka schabu. Niestety brak warstewki tłuszczyku sprawia, że mięso podczas przyrządzania na patelni się przesusza. Może też stwardnieć i wtedy o przyjemności z jedzenia nie już ma mowy.
2. Uważaj na grube plastry schabu
Grubsze kawałki mięsa trudno jest usmażyć równomiernie. Gdy pokroisz schab na solidne plastry, nawet po rozbiciu może okazać się, że wnętrze się nie dosmaży. Dlatego też, porcjując schab, zawsze tnij go na plastry o grubości 5-7 mm i delikatnie je rozbijaj. Zachowaj tylko w tym umiar. Duże kotlety schabowe wyglądają efektownie, ale gdy są zbyt cienkie, po usmażeniu stają się mało soczyste.
3. Niech ogień pod patelnią nie będzie mocny
O tym, że tłuszcz do smażenia kotletów schabowych trzeba dobrze rozgrzać, wie chyba każdy. Jednak gdy temperatura na patelni będzie już odpowiednia, moc palnika należy zmniejszyć. Smażenie na średnim ogniu pozwoli uzyskać chrupiącą panierkę i zapewni czas niezbędny do tego, by mięso przestało być surowe w środku. Pośpiech natomiast zaowocuje jedynie spaleniem kotletów.
Co jeszcze pomoże uzyskać smakowite kotlety schabowe?
Na smak i konsystencję kotletów schabowych wpłynie marynowanie mięsa. Jeśli masz czas i chcesz nadać daniu niepowtarzalnego smaku, możesz zdecydować się na zanurzenie go w mleku, jogurcie naturalnym, kefirze lub maślance. Nabiał sprawi, że schab zmięknie i będzie delikatniejszy w odbiorze. Minimalny czas marynowania to 30 minut, ale możesz też wstawić mięso do lodówki na całą noc. Zabezpiecz tylko naczynie folią spożywczą, by kotlety nie przeszły zapachem innych produktów.